Harry kane

Söndagen den 5:e Februari kommer att för evigt vara inskrivet i Tottenhams historia. Dagen då Harry Kane blev Tottenhams meste målskytt genom tiderna.

En lång väg innan plötslig succé

Harry Kane gick inte det raka spåret till att bli Tottenhams största spelare genom tiderna. Redan som ung pojke gick han igenom ett flertal akademier innan han hamnade hos Tottenham. Något häpnadsväckande är en av de klubbarna ärkerivalen Arsenal men även Watford fick han testa på innan han hittade hem.

Många Arsenalsupportar försöker ”claima” detta som att han är en av dom men om man ska vara helt ärlig så känns inte ett år i en klubb som åttaåring som något att claima.

Han kom till Tottenham när han var elva år gammal efter att ha lämnat Watfords akademi. Utvecklingen gick framåt och han började få ögonen på sig som 16-åring efter en bra period i Tottenhams ungdomslag. Detta ledde till att han skrev på sitt första professionella kontrakt med Tottenham ett år senare. Att direkt ta en plats i Tottenhams A-lag var det inte tal om, han var för ung och oprövad för det och hade trots allt inte fått någon direkt möjlighet att visa upp sina bästa sidor ännu.

Istället gick ett första flyttlass till Leyton Orient på lån en halv säsong. Det blev en ganska lyckad sejour där Harry Kane gjorde 5 mål på på 18 matcher i League One. Säsongen efter fick han göra sina första A-lagsmatcher för Tottenham, dock bara under Europa league-kvalet där han även gjorde sista första mål för seniorlaget. Trots det så blev det dags för ytterligare ett lån, i december 2011, denna gången till londonklubben Millwall. Detta var ytterligare en väldigt bra sejour för Kane som gjorde 9 mål på 27 för Millwall.

Efter att ha spenderat försäsongen med Tottenham så var det dags för en sista utlåning. Norwich, en Premier Leaguekonkurrent behövde offensiv förstärkning och där passade Harry Kane in. Tyvärr för både Norwich och Kanes del så blev han skadad tidigt och det blev aldrig något avtryck i Norwich. Istället kallades Kane tillbaka till Tottenham i Januari 2012 för att sedan bli utlånad till Leicester, resten av säsongen. Säsongen 2013/14 gjorde Kane sin debut i Premier League för Tottenham och gjorde även sitt första mål på White Hart Lane.

Säsongen ingen kommer att glömma

Det var säsongen 2014/15 tog Harry Kane klivet upp på den stora scenen. Efter en trög start med flera inhopp så gjorde han sitt första mål i november som inhoppare mot Aston VIlla. Där efter fick Harry Kane börja starta matcher och han fullkomligen öste in mål. För mig som Arsenalfan så var det lätt att säga att det var en ”one hit wonder”. Innerst inne så kunde jag se att Harry Kane var något mycket större än så.

Senare samma månad skrev Harry Kane på ett nytt kontrakt med Tottenham som sträckte sig över 5,5 år. Hur kunde då Harry Kane fira och tacka Tottenham på bästa sätt? Jo, genom att vända underläge mot ärkerivalen Arsenal med två mål hemma på White Hart Lane. Samma säsong fick han till och med bära kaptensbindeln för Tottenham för första gången, som 22-åring är detta väldigt stort.

När säsongen var över hade Harry Kane gjort 21 mål i Premier League på 34 matcher (flera av dessa inhopp).

Målmaskin och assistkung

Efter den fantastiska säsongen 2014/15 så fortsatte Kane ösa in mål. Han har vunnit skytteligan vid tre tillfällen. Han kom in i Premier League 2014 som helt okänd och började prestera direkt, lyssna på denna statistiken över de kommande säsongerna i Premier League. 25 mål, 29 mål, 30 mål, 17 mål, 18 mål, 23 mål, 17 mål och 17 mål. Då ska vi också lägga till den pågående säsongen där han i skrivande stund har gjort 17 mål redan efter 21 matcher.

Nu när vi har målen avklarade kan vi börja se på hans förmåga som spelfördelare. För är det något man ofta inte tänker på, är det att han har så mycket mer i sin verktygslåda än bara mål. Hans passningsfot är fantastisk, han är en targetspelare av rang, en grym djupledsspelare och framförallt en stor ledare.

Heung Min Son, Kanes bästa partner

Vi vet alla att denna duon är dödlig och när dom har sin dag kan de två hjälpa Tottenham att vinna mot vilket lag som helst i världen. Det är ett speciellt partnerskap som vi aldrig har sett tidigare, det närmaste jag kan komma att tänka på är Dennis Bergkamp och Thierry Henry under Arsenals gyllene era.

Duon började spela tillsammans 2015, när Heung Min Son skrev på för Tottenham. Sedan dess har dessa två spelat fram till varandra hela 45 gånger. Det var denna kombon som tog Tottenham till Champions League-final, där föll de tungt mot Liverpool med 2-0 men vägen fram till finalen var fantastisk.

Totalt står Harry Kane på 44 assists för Tottenham i Premier League, en otrolig statistik för en så profilerad striker.

Över 200 mål i Premier League och 267 mål i Tottenham

Efter matchen mot Manchester City så blev han inte bara Tottenhams bäste målskytt genom tiderna när han gjorde sitt 267:e mål för klubben och gick förbi Jimmy Graeves i listan. Han gjorde även sitt 200:e mål I Premier League där han är i väldigt gott sällskap tillsammans med två av de bästa spelarna i Premier Leagues historia, nämligen Alan Shearer och Wayne Rooney.

Harry Kane är 29 år gammal, Harry Kane är i toppform, Harry Kane har bara börjat.