Sabitzer manchester united

Det är mycket som står på spel i flera av de stora ligorna runtom i Europa just nu. Premier League är jämnare än på många år där flera lag slåss om topplatserna, I Spanien är Barcelona i topp med Real Madrid hack i häl.

Premier League

Vi startar i Premier League där kampen om topp 4-placeringarna är riktigt tight. Flera lag har chansen och även om City, United, Newcastle och Arsenal har ett försprång där uppe så är ingen säker.

Chelsea – Fulham

Premier League-omgången pågick mellan fredag och söndag denna veckan och det var Chelsea mot Fulham som var först ut. Många Chelseafans var väldigt taggade på att se sina stora nyförvärv spela och både Enzo Fernandez och Mykhajlo Mudryk startade. Om det gick som dom hoppades tvivlar jag på, Mudryk blev utbytt i halvlek och fick inte speciellt mycket uträttad i de första 45 minuterna. Enzo Fernandez däremot såg lovande ut och var förmodligen en av matchens bästa spelare. Mötet slutade 0-0 och det var nog ett ganska rättvist resultat sett till skapade chanser.

Everton – Arsenal

Arsenal hade chansen att få ett försprång på 8 poäng vid seger borta mot bottenlaget Everton. Detta skulle visa sig vara en svår nöt att knäcka. Everton, som bekant har tagit in en ny tränare i Sea Dyche spelade väldigt bra. De pressade Arsenal högt och lyckades få dom ur balans. Detta har bara skett ett par gånger tidigare denna säsongen, att Arsenal inte har kunnat diktera tempot och spela på sitt sett. Inte helt förvånande kom matchens enda mål från en hörna. Det var Tarkowski som kom högts i en duell och lyckades nicka in bollen bakom Ramsadel i Arsenals mål. Inte på något sätt orättvist och det visar att om Arsenal ska kunna vinna titeln behöver de komma upp ett par nivåer i matcher som denna där det inte riktigt går deras väg.

Manchester United – Crystal Palace

Efter mötet för ett par veckor sedan där Crystal Palace fick in 1-1 i slutminuten så var Manchester United ute efter revansch. Det tog heller inte många minuter innan det förlösande 1-0-målet skulle komma. En handssituation vid ett inlägg i den 14:e minuten betydde straff och Bruno Fernandes slog säkert in den. Efter straffen kändes matchen mer öppen och Crystal Palace kom in i det. De skapade en del farliga målchanser samtidigt som Manchester United hade sina lägen åt andra hållet. Det skulle dröja till den andra halvleken när glödhete Marcus Rashford kunde placera in 2-0 till hemmalaget. Nu skulle det väl vara klart? Icke.

I den 70:e minuten fick Casimero rött kort, detta efter en situtation där flera spelare hamnade i handgemäng. Casemiro tog ett stryptag på Hughs och efter VAR-granskning åkte det röda kortet fram.

Palace kunde i den 75:e minuten göra 2-1 genom Jeff Schlupp och de hade även läge att utjämna men Manchester United höll undan och kunde räkna hem tre viktiga poäng.

Tottenham – Manchester City

Precis som Man U mot Crystal P så hade Tottenham och City mött varandra för ett par veckor sedan. Då vann Manchester City med 4-2 och nu var det Tottenham som var ute efter revansch. Eftersom Arsenal tappade poäng mot Everton tå torde Manchester City har varit väldigt taggade på att ta tre poäng och minska försprånget till två poäng så någon brist på motivation kan inte ha funnits.

Manchester City startade bäst och höll i bollen bra, de kunde dock inte riktigt skapa några farliga chanser. Istället var det tottenham som i den fjortonde minuten kunde ta till vara på farligt passningspel av Manchester City. Höjbjerg bröt bollen högt, serverade Harry Kane och plötligt var det 1-0 till Tottenham.

Vi var många som såg matchen och kände att ”denna matchen har vi sett förut”, och tänkte att City skulle vända och vinna matchen. Men det var ett ganska uddlöst Manchester City som inte alls såg speciellt bra ut. Riyad Mahrez kom närmast en kvittering när han sköt i ribban i slutet på den första halvleken. Matchen slutade 1-0 och Arsenals ledning i ligan står alltså kvar på 5 poäng.

La liga

I La liga är det en kamp storlagen emellan där Real Madrid just nu jagar allt vad de orkar för att komma ikapp Barcelona.

Mallorca – Real Madrid

Det var en ganska oväntad startelva hos Real Madrid här. Modric, Kroos, Alaba och Cortouis startade alla på bänken. Kanske hade Ancelotti räknat hem tre pinnar och valde att vila dessa viktiga spelare?

Ett dåligt val om du frågar Mallorca. Även om deras 1-0 kom på ett turligt sätt via ett självmål av Nacho så kändes det liksom rätt. Man ska inte underskatta några lag, särskilt inte när man måste ta tre poäng för att inte tappa mark. Spelmässigt var det bara ett lag på planen, det får vi vara ärliga med att säga. Efter 25 minuter av andra halvlek hade Real Madrid 91% bollinnehav. Men vad ska man med bollinnehav till om man inte kan skjuta några skott på mål. De hade en väldigt bra chans i mitten på den andra halvleken när Real Madrid fick straff, Asensio steg fram för att slå den. Och missade.

Hade Asensio gjort mål där så hade vi antagligen sett Real Madrid gå segrande ur mötet. Ancelotti försökte med allt och bytte in det gamla gardet för att få ordning på skeppet. Det märktes också en enorm skillnad när Modric och Kroos kom in på plan,det blev bättre flyt och det skapades en hel del chanser. Det räckte dock inte och Mallorca vann matchen med 1-0. Det ser tufft ut för Real Madrid just nu.

Barcelona – Sevilla

Sevilla är inte vad dom varit. De är helt ur slag och ligger på 16:e plats i ligan, då är inte det optimalt att möta Barcelona på bortaplan. Det var tydligt från start att Barcelona hade full kontroll i denna matchen. Trots det så stod sig 0-0 fram till halvtidsvilan. I den andra halvleken fortsatte Barcelona med full kontroll och i den 58:e minuten, efter fantastiskt förarbete av Kessie så gjorde Jordi Alba 1-0, helt rättvist. Efter det så flöt det bara på, Gavi gjorde 2-0 i den 70:e minuten och i den 79:e minuten kunde matchens lirare Raphina stänka dit 3-0 efter ett magiskt anfall. Det är nu 8 poäng som skiljer Barcelona och Real Madrid åt och om vi ser på helgens matcher så kommer det bli väldigt svårt för Real Madrid att ta igen detta.