Declan Rice

En av de hetaste unga Engelska spelarna just nu är Declan Rice. Han har varit en bjässe på West hams mittfält och en självklar startspelare i det Engelska landslaget. Det känns högst troligt att han kommer att byta klubb till sommaren för att nå ytterligare en nivå i sin utveckling. Var kan han hamna?

Chelsea i hjärtat

Declan Rice startade sin karriär i Chelseas akademi redan som sjuåring, 2006, han stannade i klubben fram till 2014 när han som femtonåring bytte till West Hams ungdomsakademi. I west Ham gick det snabbt, bara ett år efter att han gick till West Hams ungdomsakademi skrev han på sitt första professionella kontrakt. Det dröjde dock två år innan han fick göra sin debut med A-laget i säsongens sista match 2017 mot Burnley.

Med detta sagt så finns det en självklar anknytning till Chelsea redan och därför känns det inte alls orimligt att det är klubben han vill till för att bevisa att han är bra nog. Hans familj är dessutom stora Chelseasupporters. Han är även väldigt god vän med Mason Mount som även han är en ung spelare med rötter i Chelsea.

Vi vet också att Chelsea inte är rädda för att spendera stora pengar på nya spelare. Det som kan hända är, att eftersom de spenderat runt sex miljarder de senaste två transferfönsterna, att de inte får eller kan värva så mycket mer spelare till sommaren. Dessutom finns det definitivt inga garanter på att Chelsea spelar Champions League vilket Declan Rice har varit väldigt tydligt med att han vill spela.

Arsenal har visat intresse för Declan Rice

Arsenal är ett av de lag som har satsat hårdast den sista tiden och deras förstaplats i ligan (i skrivande stund) säger att de har lyckats bra med sina nyförvärv. Det har rapporterats i flera stora medier att Arsenal har Declan Rice som sin högsta prioritet till sommaren men det har blivit lite av en grej att Arsenal inte lyckas värva sina förstaval den senaste tiden. Det är bara att se tillbaka på januarifönstret där Mudryk och Moises Caicedo var spelare som de prioriterade och ingen av dom kom till klubben. Mudryk gick till Chelsea och Caicedo stannade i Brighton som vägrade sälja sin spelare i Januari.

Artetas god rykte och hans framgångar de senaste åren kan helt klart vara något som kan övertyga Rice att gå till Arsenal. Med Champions League-spel nästa säsong nästan garanterad(!?) lockar såklart också.

Manchester United behöver föryngra och förbättra

Rubriken kanske inte är speciellt tydlig. Casemiro är en av de bästa mittfältarna i världen och han är bara 31 vilket inte är någon ålder på en defensiv mittfältare. Men ser vi förbi Casemiro så ser det ganska tunt ut. Fred har bra matcher men även flera matcher där han inte håller måttet. McTominay är inte slipad nog, han spelar huvudlöst i vissa matcher och har inte samma kvaliteér som Declan Rice besitter. Sätter vi honom på Christian Eriksens position så finns där också en plats att ta över. Eriksen är bra men börjar bli till åren och har inte samma auktoritet som han hade i Tottenham tidigare.

Manchester United med Erik Ten Hag i spetsen kommer att fortsätta bygga ett lag som blir Ten Hags egna bygge. Om ägarbytet som är på gång går igenom så kan manchester United definitvt komma att visa intresse och som en av världens största klubbar så är det svårt att tacka nej för vilken spelare som helst.

Övriga klubbar i Europa och England

Man skulle kunna lägga till Manchester City bland ovanstående, även Liverpool i mångt och mycket men de rykten vi har sett under Silly Season så är båda dessa klubbar främst ute efter Jude Bellingham. Det som kan försvåra för Liverpool i detta fall är om de inte lyckas nå Champions League-platserna då detta, precis som i Declan Rice fall är viktigt för spelaren.

Vilka klubbar utanför England kan vara intresserade

Det finns såklart fler klubbar i Europa som har sina ögon på Rice. Real Madrid, Bayern Munchen, PSG, Barcelona och några till. Det är dock inte supervanligt att Engelska spelare lämnar England, förutom i några fåtal fall såklart och många av dessa spelarna har haft stora framgångar, främst i Real Madrid.

Real Madrid har ett lag som börjar bli till åren med Toni Kroos och Luka Modric som de stora stjärnorna på mittfältet. De har dock redan värvat in nya unga spelare som ska göra övergången enklare. Aurélien Tchouaméni är en av de spelarna som är tänkt att över efter den legendariska mittfältsduon som nu huserar på Reals mittfält.

Hos Barcelona pågår en liknande transformering. En spelare som kommer att saknas enormt är Sergio Busquets vars framtid i klubben är osäker, sannolikheten att han kommer att lämna i sommar är stor och där hade Declan Rice kunnat täcka upp på ett bra sätt. Man ska dock lägga till att de har många mittfältare i laget redan i Franck kessie, Frenki De Jong med flera.

Var tror vi Declan Rice hamnar

Missar Chelsea Champions League nästa säsong så ligger Arsenal bra till att säkra Rice. Når däremot Chelsea CL, antingen via att ta sig till topp 4 eller om de på något vis lyckas vinna Champions League så har de nog störst chans. Annars vore det kul att se honom i Manchester United för att se hur Ten Hag kan coacha honom för att nå nästa nivå. Var tror du att han hamnar?