VM 1994

Sveriges landslag imponerade under fotbolls-VM 1994 i USA och tog sig hela vägen till bronsmatchen. Efter en imponerande prestation i turneringens tidiga skede, där laget tog sig igenom gruppspelet och åttondelsfinalen utan att förlora en enda match, ställdes Sverige mot Brasilien i kvartsfinalen.

Gruppspelet: Sverige vs Kamerun

Sveriges första match i turneringen spelades mot Kamerun den 17 juni 1994. Sverige var favoriter inför matchen, men Kamerun skulle visa sig bli en tuff motståndare. Matchen började jämnt och båda lagen skapade chanser. Det var dock Sverige som skulle få utdelning först när Roger Ljung nickade in 1-0 i den 8:e minuten. Kamerun skulle dock kvittera i den första halvleken när Embé dunkade in 1-1. Direkt efter halvtidsvilan så gjorde Omam-Biyuk 2-1 till Kamerun och det såg ut att bli förlust för Sverige. Martin dahlin skulle dock fixa en poäng till Sverige efter att han kvitterat till 2.2 i den 75:e minuten.

Gruppspelet: Sverige vs Ryssland

Sveriges andra match i gruppspelet spelades mot Ryssland. Sverige visste att en seger skulle ge dem goda chanser att gå vidare även om gruppesegern med största sannolikhet skulle gå till Brasilien. Matchen var jämn, och Ryssland gjorde tidigt 1-0 på straff, slagen av Oleg Salenko. Men det var Sverige som skulle dra det längsta strået i matchen. Tomas Brolin slog in 1-1 på straff i den 38:e minuten och sedan var det Martin Dahlin show, han tryckte först in 2-1 i den 60:e minuten för att sedan avgöra i den 82:a med sitt andra mål i amtchen. Sverige vann matchen med 3-1.

Gruppspelet: Sverige vs Brasilien

Sveriges sista match i gruppspelet var mot Brasilien, som var en av de stora favoriterna att vinna hela turneringen. Sverige var dock inte rädda för utmaningen och bjöd upp till kamp. Matchen slutade oavgjort 1-1 efter att Romário hade gjort Brasiliens mål och Kennet Andersson hade kvitterat för Sverige. Matchen var en av de mest underhållande under hela turneringen och visade att Sverige kunde konkurrera med de allra bästa lagen. Sverige var därmed klara för slutspelet efter att ha kommit tvåa i gruppen.

Åttondelsfinal: Sverige vs Saudiarabien

I åttondelsfinalen ställdes Sverige mot Saudiarabien och vann med 3-1 efter mål av Martin Dahlin, Kennet Andersson. Det var en ganska tillknäppt tillställning trots det målglada resultatet. Martin Dahlins 1.0 kom redan i den 6:e minuten. Sedan dröjde det till den 51:a innan Kenneth Andersson utökade till 2-0. Det blev en kortvarig spänning när Saudiarabien gjorde 1-2 i den 85:e minuten då Kenneth Andersson avgjorde matchen bara 3 minuter senare med ett mycket snyggt 3-1 mål.

Kvartsfinal: Sverige – Rumänien

Matchen började avvaktande, men efter hand öppnade sig spelet upp och båda lagen hade chanser att ta ledningen. Det var först i den 78:e minuten som Sverige lyckades göra mål, genom en snygg frisparksvariant av Tomas Brolin. Men glädjen blev kortvarig då Rumänien lyckades kvittera i den 88:e minuten genom Florin Răducioiu.

Matchen gick till förlängning där Rumänien tog ledningen genom Raducioiu i den 101:a minuten. Sverige gav dock inte upp och fortsatte att pressa. I den 115:e minuten lyckades Sverige kvittera genom en imponerande nick av Kennet Andersson, som hoppade högre än målvakten och tryckte in bollen i nätet.

Matchen gick sedan till straffar där Sverige stod för en fantastisk insats. Håkan Mild missade sin straff och Sverige befann sig i ett väldigt tufft läge direkt, men Thomas Ravelli räddade två av Rumäniens straffar och tack vare det kunde Sverige ta sig vidare till semifinal med 5-4 i straffläggningen.

Sveriges kvartsfinal mot Rumänien i VM 1994 var en nervkittlande match där båda lagen gav allt för att ta sig vidare till semifinal. Efter en dramatisk förlängning och straffar var det till slut Sverige som kunde fira segern och avancera till semifinalen.

Semifinal: Sverige – Brasilien

Sveriges semifinal mot Brasilien i VM 1994 var en spännande match där båda lagen gav allt för att ta sig vidare till finalen. Brasilien hade många stjärnspelare i sitt lag, som Romario, Bebeto och Dunga, medan Sverige ställde upp med en taktik som siktade på att försvara och kontra.

Matchen var jämn och båda lagen hade chanser att göra mål. Sverige skapade några farliga lägen genom Martin Dahlin och Kennet Andersson, men Brasilien var också farliga med sitt snabba passningsspel och tekniska spelare.

Matchen avgjordes i den 80:e minuten när Brasilien fick en hörna. Romario steg högst och nickade in bollen i mål bakom Sveriges målvakt Thomas Ravelli. Sverige kämpade hårt för att kvittera, men Brasilien höll tätt och kunde till slut ta sig vidare till finalen.

Sveriges semifinal mot Brasilien i VM 1994 var en tuff match där Brasilien visade sin klass genom att utnyttja en hörna och göra matchens enda mål. Trots att Sverige kämpade hårt för att kvittera kunde de inte lyckas.

Bronsmatch: Sverige – Bulgarien

Sveriges bronsmatch mot Bulgarien i VM 1994 var en mycket lyckad match för Sverige där de spelade upp sitt bästa spel i turneringen. Matchen började på ett lovande sätt för Sverige när Tomas Brolin gjorde mål redan i den åttonde minuten av matchen. Bulgarien kämpade för att kvittera, men Sveriges försvar höll tätt och de svenska spelarna kunde sedan öka på sin ledning.

Målen fortsatte att komma för Sverige och i den 30:e minuten gjorde Håkan Mild mål efter en fin passning från Tomas Brolin. Bara sju minuter senare utökade Henrik Larsson själv ledningen genom att göra mål på en fin individuell prestation. Inte långt därefter, i den 39:e minuten, gjorde även Kennet Andersson ett mål och Sverige hade en fyramålsledning.

Bulgarien kämpade för att komma tillbaka in i matchen, men Sverige kontrollerade spelet och kunde hålla tätt bakåt. När slutsignalen ljöd stod det 4-0 till Sverige och de svenska spelarna kunde stolt ta emot bronsmedaljerna.

Sveriges bronsmatch mot Bulgarien i VM 1994 var en fantastisk prestation där de svenska spelarna visade upp sitt bästa spel i turneringen. Med ett tidigt ledningsmål och en stark försvarsspelning kunde Sverige ta kontroll över matchen och sedan öka på sin ledning genom flera fina mål.